Cursus Jureren

  • De 7 danselementen van dans en 9 van Battles
  • objectiviteit, verantwoordelijkheid en onderbouwing
  • De 5 emotioneel-misleidende factoren
Neem contact met ons op!

Hoe ziet de cursus eruit?

Om Dans te kunnen jureren moet een jurylid niet alleen bewust zijn van waar het dansen op beoordeeld moet worden, maar hoort hij of zij ook in staat te zijn om een gemaakte uitspraak objectief te onderbouwen. Juryleden dragen immers de verantwoordelijkheid om onderscheid te maken tussen goed en slecht dansen, dat niet gebaseerd mag zijn op een persoonlijke mening of voorkeur, want anders zou het een relatieve kwestie van smaak worden, niet een kwestie van objectiviteit. Als het namelijk om persoonlijke smaak zou gaat, dan zou iedere willekeurige persoon kunnen jureren en zouden dansers in een wedstrijd winnen of verliezen niet op basis van hun danskwaliteit (waar ze voor trainen), maar op basis van de emotionele gemoedstoestand en uiteenlopende smalen van en  de juryleden.
Het is immers de taak van juryleden om dansers en choreografen zodanig te kunnen corrigeren en instrueren in hun dansen, dat de danskwaliteit naar een hoger niveau kan rijken, en om dit te kunnen doen is er een vaste, objectieve en meetbare standaard voor nodig waaraan dit gemeten kan worden.
Het is daarom alleen door middel van een objectieve meetlat, dat werkelijk de beste dansers in een wedstrijd zullen winnen, dat mogelijke valsheid of partijdigheid van de juryleden geëlimineerd kan worden en dat juryleden elkaar (of henzelf) niet meer kunnen tegenspreken, maar consistent kunnen blijven jureren.

Na het succesvol afronden van de cursus, zal de deelnemer kennis hebben over:
• de objectiviteit in Dans (volgens de 7 danselementen en 9 elementen voor dans battles)
• de verantwoordelijkheid van de jury naar de deelnemers, organisatie en andere juryleden
• de emotioneel beïnvloedbare factoren, partijdigheid en zelfbeheersing
• de gevolgen van onverantwoord of gevoelsmatig jureren voor dansers en de danswereld
• de jureermethodiek en samenwerking

Wat zeggen anderen over de cursus?

De objectiviteit die je krijgt aangeleerd brengt je meteen naar een hoger level als dansdocent

Anna MendelDansdocente
Lees alle aanbevelingen